Wij zijn gek op rijstepap en we eten dat dus regelmatig. Dit recept is de luxe versie, want hieraan wordt slagroom toegevoegd.
Aantal: 6 porties
Benodigdheden
- 75 gram rozijnen/krenten
- 500 ml water
- 2 kaneelstokjes
- 190 gram dessert rijst
- ¼ theelepel zout
- 1 liter melk (= 330 ml + 660 ml)
- 1 ei
- 50 gram suiker (= 8 gram vanillesuiker aangevuld met suiker)
- 250 ml slagroom, geklopt zonder suiker
- 1 theelepel kaneel poeder ter decoratie
Bereiding
Week de rozijnen/krenten minstens een uur staan in heet water.
Doe het water om de rijst in te koken in een grote pan en breng dit aan de kook. Voeg de kaneelstokjes, de rijst en wat zout toe. Roer door en dek de pan af.
Laat 10 minuten op een laag vuur koken. De rijst is klaar als al het water weg is en er kleine kuiltjes verschijnen in de rijst.
Terwijl de rijst kookt, meng dan ongeveer 330 ml melk met het ei en zet dit apart.
Als de rijst klaar is, verlaag dan de temperatuur tot medium. Voeg de rest van de melk (660 ml) toe. Voeg ook de suiker toe. Breng aan de kook en blijf roeren, totdat het mengsel indikt. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Voeg 1 eetlepel hete melk aan het koude melk-ei mengsel toe. Roer goed door en voeg daarna het koude mengsel toe aan het hete mengsel. Roer het mengsel ongeveer 5 minuten door. Verwijder de kaneelstokjes.
Laat ondertussen de rozijnen/krenten uitlekken in een vergiet. Voeg ze toe aan het rijstmengsel en roer weer een paar minuten.
Verwijder de pan van het vuur en giet de rijst in een grote schaal en laat zo helemaal afkoelen. Roer af en toe door om geen vel te krijgen.
Mix de slagroom (zonder suiker) lobbig en roer deze door de afgekoelde rijst.
Serveer in individuele bakjes en bestrooi eventueel met kaneelpoeder.