Deze taart maakte ons mam altijd als er iemand jarig was. En zoals jullie misschien kunnen begrijpen, was deze taart altijd het eerste op!
Benodigdheden
Biscuit
- 4 eieren
- 120 gram suiker
- 1 snufje zout
- 120 gram bloem + een beetje extra
- boter, om de bakvorm in te vetten
Mokkacrème
- 250 ml melk
- 1,5 eetlepel oploskoffie
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 eidooiers
- 100 gram suiker
- 25 gram bloem
- 250 gram zachte ongezouten roomboter
- 25 gram nogatine nootjes
Extra
- Springvorm 20 cm
Bereiding
Biscuit
Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte). Het is belangrijk dat als het deeg klaar is, het meteen de oven in kan!
Vet een springvorm in met boter en bestuif de vorm met een beetje bloem.
Doe eieren, suiker, zout en eventueel citroenrasp in een hittebestendige kom.
Plaats de kom op een bain-marie en klop de massa tot deze ongeveer 37 °C is. Als je met je vingers voelt en het niet meer koud aanvoelt, dan is het mengsel goed.
Haal de kom van de bain-marie en klop verder tot het mengsel op kamertemperatuur is.
Zeef de bloem boven het mengsel en spatel dit voorzichtig door de luchtige massa heen tot er geen klontjes meer te zien zijn. Spatel de bloem heel rustig door het beslag, zodat het mooi luchtig blijft. Niet mixen, want dan worden er gluten gevormd en wordt het deeg hard!
Het beslag is klaar om verder te verwerken. Laat het niet te lang staan, anders kan het beslag weer inzakken. Bak het biscuit op 180 °C (boven- en onderwarmte) voor ongeveer 30 minuten.
Tips
- Vul maximaal 2/3 van de ingevette (taart)vorm met beslag, want het zal nog gaan rijzen in de oven.
- Om te controleren of het biscuit gaar is prik je erin met een satéprikker. Komt de prikker er schoon uit, dan is het biscuit klaar. Het biscuit zal ook licht terugveren als je er voorzichtig op drukt.
Mokkacrème
Verwarm de melk met de vanillesuiker en de oploskoffie.
Klop de eidooiers op met 50 gram suiker en klop de bloem er ook doorheen.
Schenk de warme melk (niet kokend!) al roerend geleidelijk bij het eidooiermengsel.
Roer het geheel glad en schenk het daarna terug in de pan. Nu breng je het al roerend op laag vuur aan de kook en laat je het ongeveer een halve minuut zachtjes koken. Neem dan de pan van het vuur en laat het mengsel afgedekt langzaam afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop ondertussen de boter met 50 gram suiker romig. De suiker moet goed opgelost zijn! Als het mokkamengsel is afgekoeld klop je dit geleidelijk door het botermengsel heen.
Je biscuitbodem en de mokkacrème zijn nu klaar. Snij de biscuitbodem voorzichtig doormidden met een broodmes. Bestrijk de onderste plak met mokkacrème en leg dan de bovenkant er weer op. Bedek ook de zijkanten en de bovenkant met mokkacrème. Versier de zijkant van de mokkataart met nogatine nootjes. Van de over gebleven crème kun je mooie dotjes spuiten op de bovenkant.