Dit is het basis recept voor gehaktbrood dat Wim Ballieu maakte op Njam.
Aantal: 6 personen
Benodigdheden
- 1 kg gehakt (half-om-half)
- 1 sjalot, fijn gesnipperd
- 1/2 bosje peterselie, fijn gesneden
- 1 snee oud brood
- Beetje melk
- 1 eidooier
- 1 eetlepel mosterd
Bereiding
Schenk de melk in een schaaltje. Breek het brood in stukjes en week het in de melk.
Snipper de ui in kleine stukjes en hak de peterselie fijn.
Plaats het K-hulpstuk (deeghaak) op je Kenwood keukenmachine en doe het gehakt in de mengkom.
Scheid het ei. Bewaar het eiwit voor een andere bereiding en voeg de dooier bij het vleesmengsel.
Voeg ook de stukjes sjalot en de snippers peterselie toe, samen met wat mosterd en het papje van in melk geweekt brood.
Meng alles grondig op een lage snelheid, tot je een egaal vleesmengsel verkrijgt. Laat de machine zo’n 3 tot 4 minuten draaien. Is het gehakt dat je gebruikt weinig gekruid? Proef van het mengsel en voeg naar smaak wat specerijenzout toe.
Maak je snijplank nat en stort het vleesmengsel erop. Bol het gehakt op zoals je dat met brooddeeg zou doen. Gooi het mengsel een paar keer krachtig op de plank, zodat er geen luchtbellen in achter blijven. Boetseer het gehaktmengsel tot een egale ovale bal.
Bewaar het vlees koel, als je er niet meteen mee aan de slag gaat.
Verwarm de oven voor op 160 ºC.
Bak het vleesbrood gedurende 40 minuten op 160 °C. Verhoog nadien de oventemperatuur tot 180 °C en bak het vleesbrood nog 15 tot 20 minuten om het een korstje te geven.
Het vlees kan zowel warm als koud worden gegeten.