Gehaktballetjes, wij zijn er dol op. Er staat dan ook regelmatig een gehaktballen gerecht bij ons op tafel!
Aantal: 4 personen
Benodigdheden
Gehaktballetjes
- 400 gram gehakt, half-om-half
- 150 gram ontbijtspek
- 1 ui
- 1 ei
- 50 gram paneermeel
- 4 eetlepels dille
- ½ theelepel chilipoeder
- ½ theelepel zout
Saus
- 200 ml barbecuesaus
- 100 ml water
- 3 eetlepels whisky
Veenbessencompote
- 355 gram veenbessen (bokaal)
- 2 eetlepels suiker
Knolselder frietjes
- 1 knolselder
- 1 eetlepel olijfolie
- knoflookpoeder
- peper
- zout
Extra
- tijm
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Knolselder frietjes
Schil de knolselder. Snij de knolselder eerst in plakken en daarna in frieten. Doe de frieten in een kom en meng met 1 eetlepel olijfolie. Kruid met knoflookpoeder, peper en zout. Schep ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 20 à 25 minuten in de oven of tot ze mooi goudbruin zijn.
Gehaktballetjes
Snij het ontbijtspek in stukken en maal fijn in een blender. Pel de ui, doe die erbij en mix goed. Doe het mengsel in een kom en meng het gehakt, het ei, het paneermeel en de dille eronder. Kruid met chilipoeder en zout. Rol er hapklare balletjes van. Dit kan eventueel ook al ruim van te voren gedaan worden (bewaar de gehaktballetjes dan in een afgesloten doos in de koelkast).
Verwarm een beetje olijfolie of boter in een pan. Bak de balletjes in 10 minuten rondom goudbruin.
Haal ze uit de pan, giet het overtollige vet weg.
Saus
Doe de barbecuesaus, het water en de whisky in de pan. Breng aan de kook en roer goed. Doe de balletjes terug in de pan en laat nog eens 10 minuten zachtjes sudderen.
Veenbessencompote
Doe de veenbessen en het sap in een steelpan. Roer naar smaak suiker erdoor en laat op een zacht vuur inkoken tot een vaste compote.
Serveren
Serveer de knolselder frieten in een bakje, schep de balletjes erover en werk af met een lepel van de compote. Bestrooi met verse tijm.