Apfel schalet of Charlotte taart

Dit appeltaartje heb ik voor de eerste keer gemaakt op een workshop van Stefan Elias (bij Balls & Glory (https://www.instagram.com/ballsnglory/) in Leuven). Echt een aanrader!

Aantal: 1 taartje

Benodigdheden

Bodem

  • 200 gram tarwe bloem
  • 100 gram boter, op kamertemperatuur
  • 100 gram poedersuiker
  • 50 gram ei
  • 1 snufje zout

Vulling

  • 25 gram jam 
  • 3 zure stevige appels, bijv. Jonagold
  • 25 gram suiker
  • 1 snufje kaneel
  • 3 stukjes boter

Extra

  • Taartring van 20 cm of een taartvorm van 20 cm met losse bodem

Bereiding

Bodem

Maak het deeg het liefst de dag van te voren, zodat het hard kan worden in de koelkast.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng dit door met je handen totdat je een mooi homogeen deeg hebt. Je hoeft het maar kort te mengen. Het deeg voelt wat plakkerig aan en moet daarom nog opstijven in de koelkast (minstens 2 uur, maar liever nog 1 nacht). Verpak het deeg in bakpapier en leg het dan in de koelkast.

Beboter de taartvorm en bekleed een bakplaat (met gesloten randen met bakpapier als je een taartring gebruikt).

Verwarm de oven voor op 190 °C (boven- en onderwarmte).

Haal het deeg uit de koelkast en bewerk het eventjes met je handen. Verdeel het in 2 gelijke stukken en maak ze mooi rond.

Rol met de deegrol een portie deeg uit op een met weinig bloem bestoven werkblad, iets groter dan de taartvorm.

Bekleed de taartvorm met het uitgerolde deeg. Druk het deeg goed aan langs de zijkant. Let erop dat er nog een beetje deeg over de rand van de taartvorm hangt. Strijk de rand in met wat water.

Vulling

Breng dan de jam aan op de bodem.

Schil de appels en snijd deze in blokjes van ongeveer 2 cm. Vul de taart met de stukjes appel op een bergje. Meng de suiker met de kaneel en strooi dat over de appels. Leg 3 stukjes boter op de appels.

Rol het tweede stuk deeg uit, opnieuw iets groter dan de taartvorm en leg het over de appels. Duw met de zijkant van je handen het deksel tegen de rand en verwijder het overtollige deeg. Maak in het midden van het deksel een gaatje van 3 cm diameter.

Bak de apfel schalet 60 à 70 minuten in de voorverwarmde oven van 190 °C.

Laat na het bakken de taart eventjes afkoelen. Verwijder dan de taartring. Zet de taart dan op een rooster om verder af te koelen.


Bron: https://www.youtube.com/watch?v=CTtCsfmrKw4&t=2s

Bron: Wereld Bakboek – Stefan Elias (https://www.instagram.com/stefan.elias/)