Hemelse courgette pakketjes

Deze pakketjes in heerlijke tomatensaus wil je proeven!

Aantal: 4 personen

Benodigdheden

Kruidenolie

  • 120 ml olijfolie
  • 1 grote hand verse basilicum, inclusief de steeltjes 
  • 5 teentjes knoflook, gepeld en licht geplet
  • ½ theelepel gedroogde chili

Tomatensaus

  • 50 gram ongezouten roomboter 
  • 1 grote ui, gepeld en gehalveerd 
  • 1 grote wortel, in kleine blokjes (optioneel)
  • 2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes (optioneel)
  • 800 gram gepelde tomaten in blik

Hemelse pakketjes

  • 1 courgette
  • 200 gram feta
  • 400 gram gekruid gehakt
  • 2 eetlepels venkelzaad, gekneusd 
  • 1 bol mozzarella (200 gram)
  • 100 gram groene pesto
  • peper & grof zout

Bereiding

Kruidenolie

We beginnen met het maken van een kruidenolie. Giet de olijfolie in een saus pannetje en voeg de takjes basilicum, geplette tenen knoflook en gedroogde chili toe. Zet het vuur op medium-laag en wacht tot de olie begint te borrelen. Laat alles een minuut of 4 pruttelen, tot de basilicumblaadjes zijn geslonken. Haal het pannetje dan van het vuur en laat de olie een tijdje afkoelen.

Tomatensaus

Smelt ondertussen in een grote pan de boter op middelhoog vuur tot ze bruist en bruin begint te worden. Leg de twee helften van de ui met de snijkant naar beneden in de bruine boter. Voeg eventueel de wortel en de bleekselderij blokjes ook toe. Laat dit een paar minuten bakken.

Giet dan voorzichtig eerst een klein beetje van de tomaten uit blik bij de uien. Wacht even tot het ergste gespetter voorbij is en voeg dan de rest van de tomaten uit blik toe.

Maak ze een beetje stuk met een houten lepel, breng aan de kook en zet dan het vuur laag. Leg een deksel op de pan en laat de saus 20 tot 25 minuten pruttelen.

Maal ondertussen de afgekoelde olie met de smaakmakers uit het pannetje in een keukenmachine of blender tot een homogeen mengsel. Het lijkt waarschijnlijk een beetje op pesto en dat is prima.

Voeg de kruidenolie toe aan de tomatensaus, roer door en proef even of er nog zout bij moet. Leg het deksel terug op de pan en laat de saus nog 10 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de saus m.b.v. een staafmixer.

Verwarm de oven voor op 180 ºC (hete lucht).

Hemelse pakketjes

Was de courgettes. Schaaf linten met een kaasschaaf of mandoline. Neem 4 linten. Leg er 2 naast elkaar en de 2 andere gekruist over de eerste 2. Maak zo 4 pakketjes. Kruid met peper en zout.

Verkruimel de helft van de feta en meng met het gehakt en het venkelzaad. Verdeel in 4 balletjes en leg een balletje in elk van de kruisjes courgette. Plooi het geheel dicht tot een pakketje.

Schep een laag tomatensaus in een ovenschaal (*). Leg de pakketjes omgekeerd daarin.

Verkruimel de rest van de feta en scheur de mozzarella in fijne reepjes. Strooi de feta en de mozzarella over de pakketjes.

Schuif de ovenschotel 40 minuten in de oven.

Werk af met de groene pesto en een paar blaadjes basilicum.

(*) : Heb je nog tomatensaus over? Vries deze dan in, dan heb je altijd een lekkere tomatensaus op voorraad.


Bron: Nog meer oven schotels – Wim Ballieu (https://www.instagram.com/wimballieu/)