Een echt heerlijke Texelse lekkernij die je geproefd moet hebben!
Aantal: 6 personen
Benodigdheden
Deeg
- 230 gram zelfrijzend bakmeel
- 133 gram roomboter, koud
- 45 gram witte basterdsuiker
- 45 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 20 gram ei, losgeklopt
- 1 snufje zout
Amandelspijs
- 175 gram blanke amandelen
- 140 gram kristalsuiker
- zeste van 1 kleine citroen
- 1 ml amandel extract, bijvoorbeeld van Nielsen Massey
- 1 ei, losgeklopt (L)
Garnering
- 1 ei, losgeklopt
- amandelschaafsel
Extra
Vlaaivorm 20 cm (onderzijde 19 cm, bovenzijde 20 cm)
Bereiding
Amandelspijs
Maal de amandelen in een food processor of hakmolentje van een staafmixer tot amandelmeel en voeg samen met de suiker in een ruime schaal.
Voeg amandel extract, citroenzeste en ⅔ van het losgeklopte ei toe en kneed tot een stevige massa. Voeg zoveel extra ei toe dat het een smeuïge amandelspijs wordt. Ik gebruikte al het resterende ei.
Dek de schaal af met plasticfolie en zet tot gebruik in de koelkast.
Deeg
Doe het zelfrijzend bakmeel, boter, suiker, zout en speculaaskruiden in een food processor. Als je een fijn kruimeldeeg hebt voeg je het losgeklopte ei toe en kneed tot een soepel deeg. Indien nodig voeg je wat extra ei toe om er een soepel deeg van te maken. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast.
Opbouwen van de Hoornderring
Vet de vorm goed in en bekleed de bodem met bakpapier.
Kneed het deeg snel door om het weer soepel te maken. Rol ⅔ van het deeg uit tot een plak van 4 mm dik en bekleed daarmee de bodem en randen van de vorm. Verdeel de amandelspijs over de bodem en snijdt het deeg net boven het spijs weg.
Rol het restant van het deeg uit tot een deeglap van 4 mm dik en leg in de vorm. Snij bij en druk de randen goed aan om de koek te sluiten, bestrijk de bovenzijde met losgeklopt ei, laat een minuut staan en bestrooi met amandelschaafsel.
Verwarm de oven voor op 180 ºC (boven- en onderwarmte).
Plaats de Hoornderring in de voorverwarmde oven.
Zet na 35 minuten de ovenstand om naar uitsluitend onderwarmte en bak in nog eens 20 minuten gaar en goudbruin af.
Neem de koek uit de oven, laat een paar minuten afkoelen en los dan op een taartrooster. Laat helemaal afkoelen. Snij de Hoornderring in puntjes en serveer bij de koffie of thee.