De Winston is een prachtig voorbeeld van een luxe vlechtbrood. De naam is een eerbetoon aan Sir Winston Churchill voor wie het brood werd ontwikkeld na de bevrijding.
Aantal: 3 broden
Benodigdheden
- 500 gram tarwe bloem (type 550)
- 40 gram verse gist
- 60 gram zachte boter
- 50 gram fijne suiker
- 5 gram zout
- 1 ei maat M
- 180 gram koude volle melk
Afwerking
- 1 ei, los geklopt
- 1 snufje zout
Bereiding
Weeg alle ingrediënten af en kneed met de standmixer in 30 minuten (op stand 1) tot een soepel deeg.
Het aanrecht wordt niet met bloem bestrooid tijdens het uitrollen van de strengen.
Per brood gebruik je 6 strengen deeg van ongeveer 49 gram. De strengen zijn 55 cm lang.
Vlecht de strengen in elkaar tot een vlecht en rol dan het deeg op tot een bol. Zorg dat het uiteinde van de vlecht aan de binnenkant komt. Leg het gevlochten deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk het deeg met los geklopt ei, waarin je een snufje zout hebt toegevoegd..
Laat het deeg op een warme plaats rijzen. Ongeveer 30 °C zou optimaal zijn (30 minuten laten rijzen nadat het laatste brood klaar is. Ga dan pas de oven voorverwarmen. Het laatste broodje heeft dan ongeveer 45 minuten rijstijd gehad).
Het brood is goed gerezen als je er met je vinger een kuiltje in kunt drukken en het deeg langzaam weer terugveert. Als je het brood te vroeg in de oven zet, krijg je een te wilde ovenrijs en lijkt het na het bakken of je brood is uitgebarsten, zonde van dat mooie vlechtwerk!
Als het Winston brood scheurt tijdens het bakken, was de rijs te kort.
Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Bestrijk het deeg nogmaals heel voorzichtig met het los geklopte ei.
Bak het brood ongeveer 20 – 25 minuten.
Haal het dan meteen uit de oven en laat het afkoelen op een rooster.