Klassieke Bolognese (slowcooker)

Dit is een heerlijk gerecht dat tijd nodig heeft om te garen en dat kan perfect in een slowcooker.

Aantal: 8 personen

Benodigdheden

  • 120 gram pancetta, fijngesneden
  • 1 kg gekruid gehakt, half om half
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 flinke wortels, in blokjes (285 gram)
  • 2 flinke uien, in blokjes (250 gram)
  • 2 stelen bleekselderij, in boogjes (265 gram)
  • 200 ml witte wijn
  • 800 gram tomatenblokjes, uit blik
  • 1 klein blikje tomatenpasta
  • 200 ml runderfond
  • 2 blaadjes laurier
  • snufje nootmuskaat (optioneel)
  • 150 ml melk
  • 500 gram tagliatelle pasta, vers
  • zout
  • peper
  • Parmezaanse kaas

Bereiding

Snij de pancetta in kleine stukjes.

Snij de wortels, de uien en de bleekselderie in mooie kleine stukjes.

Verwarm de olijfolie in een grote hapjespan. Voeg de pancetta toe en bak even aan. Voeg dan de uien, de wortels en de selderie stukjes toe. Bak weer even aan tot ze glazig zien.

Voeg het gehakt in kleine gedeeltes toe en bak dit ook aan.

Giet de wijn bij het mengsel en kook even door totdat de alcohol is verdampt.

Voeg de tomatenpuree toe en bak even aan, zodat deze kan ontzuren.

Voeg dan de tomatenstukjes en de fond toe. Verlaag de temperatuur. Voeg dan de laurierblaadjes toe en kruid met peper en zout.

Breng het mengsel nu over in de slowcooker. Verwarm 6 uur op low. Af en toe roeren mag.

Voeg indien nodig wat water toe.

Voeg een half uurtje voor het einde van de kooktijd eventueel wat nootmuskaat naar smaak toe. Voeg nu ook de melk toe. Kruid eventueel nog bij met zout en peper. Zet nu de slowcooker op high.

Breng in een ruime pan het water aan de kook voor de tagliatelle. Kook deze in 2 minuten al dente.

Voeg eventueel nog wat kookwater bij de “ragu”. Dit zorgt ervoor dat de saus wat dikker en romiger wordt. Doe de pasta in de saus en bestrooi rijkelijk met Parmezaanse kaas. Serveer meteen.


Bron: https://www.youtube.com/watch?v=qPAW3lRNq1U