Zachte broodjes

Zelf broodjes bakken is heerlijk om te doen. Het is even een werkje, maar daarna kun je wel lekker genieten!

Aantal: 15 stuks 

Benodigdheden

  • 170 gram water
  • 8 gram droge gist (of 20 gram verse gist)
  • 120 gram slagroom
  • 30 gram suiker
  • 7 gram zout
  • 400 gram tarwe bloem
  • 40 gram ongezouten zachte boter

Extra

  • Bakvorm 30 cm x 21 cm x 5 cm

Bereiding

Doe het water met de gist in een kom en meng dit met een klopper.

Voeg de slagroom, de suiker en het zout toe. Meng door.

Voeg de bloem toe en meng met een spatel tot een deegbal. Laat 15 minuten rusten.

Voeg de boter toe en meng dit onder het deeg. Dit moet je ongeveer 7 minuten kneden totdat alle boter is opgenomen in het deeg (ik moest 20 minuten met de hand kneden). Maar uiteindelijk wordt het werkvlak en je handen schoon. Klopt!

Gooi nu de deegbal 5 tot 7 minuten op het werkvlak. Bol het deeg daarna op en leg het in een kom. Dek de kom af met plastic folie. Laat 1 uur rusten op een warme plek. Volume wordt 2 tot 3 keer zo groot.

Beboter de ovenschaal (hoeft niet bij een anti aanbak schaal).

Verdeel het deeg in 15 gelijke porties.

Bol elk deegstukje mooi op en leg in de ovenschaal. Dek af met plastic folie en laat 1 uur rusten op een warme plek.

Bestrijk de gerezen deegbolletjes voorzichtig met melk.

Verwarm de oven voor op 175 ºC (boven- en onder warmte).

Bak de broodjes 15 tot 20 minuten af.

Bestrijk de broodjes als ze uit de oven komen met gesmolten boter.


Bron: https://www.youtube.com/watch?v=EBLCP0GjOJo