Net als de klassieke goulash, smaken deze gehaktballen de volgende dag nog lekkerder!
Aantal: 6 personen
Benodigdheden
Gehaktballen
- 500 gram gehakt
- 1 ei
- 3 eetlepels paneermeel
- 1 theelepel mild paprikapoeder
Saus
- 50 gram boter
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel karwijzaad
- 2 theelepels mild paprikapoeder
- 1 groene paprika, in reepjes
- 1 blikje tomatenpuree à 70 gram
- 350 ml vleesbouillon
- 1 eetlepel bloem
Stamppot
- 1,25 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
- 6 takjes peterselie
- 400 gram gesneden andijvie
- 125 gram zure room
Bereiding
Gehaktballen
Meng het gehakt met het ei, het paneermeel, 1 theelepel paprikapoeder en zout en peper naar smaak. Vorm met vochtige handen 6 stevige ballen van het gehakt. Leg ze eventueel nog even in de koelkast om extra stevig te worden.
Saus
Snijd de ui in ringen en de knoflook fijn. Smelt in een braadpan 25 gram boter. Bak de gehaktballen rondom bruin aan. Schep ze uit de pan. Fruit in het bakvet de ui en de knoflook met het karwijzaad 1 minuut. Voeg de paprika toe en bak 2 minuten mee. Schep de tomatenpuree, de bloem en de resterende 2 theelepels paprikapoeder erdoor en bak nog 1 minuut. Schenk de bouillon erbij en roer tot een gladde saus.
Leg de gehaktballen terug in de pan stoof ze afgedekt in 30 minuten gaar.
Kook intussen de aardappels in water met zout in 20 minuten gaar. Snijd de peterselie fijn.
Giet de aardappels af en vang een kop kookvocht op. Stamp de aardappels met een flinke scheut kookvocht tot smeuïge puree. Schep de andijvie, zure room en driekwart van de peterselie erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de stamppot op de borden. Verdeel de gehaktballen met de saus erover en bestrooi met de rest van de peterselie.
Heerlijk 🤤 , wij hebben het al vaker gegeten en het blijft een feestje🥳
Dat is heel fijn om te horen!
Kun je de paprika vervangen voor iets anders.
Je zou eventueel stukjes tomaat kunnen gebruiken.