Het recept van deze heerlijke worstenbroodjes komt van Robèrt van Beckhoven. Het is even een werkje, maar wel erg leuk om te doen.
Aantal: 20 stuks
Benodigdheden
Deeg
- 200 ml volle melk (op kamertemperatuur)
- 500 gram patentbloem
- 25 gram verse gist
- 10 gram zout
- 10 gram witte basterdsuiker
- 75 gram boter (op kamertemperatuur)
- 50 gram margarine (op kamertemperatuur)
Extra
- 1 los geklopt ei, om mee te bestrijken
Vulling
- 700 gram half-om‐half gehakt
- 2 eieren
- 75 gram paneermeel
- zout en peper
Bereiding
Draai van alle ingrediënten voor het deeg een soepel deeg in een mixer met het vlinder-opstuk (ook wel bisschop genoemd). Dit duurt wel even een paar minuutjes, het moet een mooi elastisch deeg worden die los van de kom komt. Of je kunt het deeg ook ongeveer 8 minuten met de hand kneden.
Weeg 20 stukjes van 43 gram af en bol ze direct op (het is handig om je aanrecht of snijplank te bebloemen). Laat de bolletjes 30 minuten rusten of 10 minuten rijzen in een rijs-oven op 40 °C.
Meng voor de gehaktstaafjes alle ingrediënten en weeg porties van 33 gram af. Vorm hiervan worstjes.
Rol de bolletjes deeg tot ovale plakjes uit. Vouw de gehaktworstjes erin en vorm tot worstenbroodjes en zorg dat de naad goed dicht zit. Rol ze nu een paar maal heen en weer, zodat ze wat langer worden. Leg ze dan met de naad naar beneden op een bakplaat bekleed met bakpapier (je hebt 2 bakplaten nodig, want je kunt er 10 kwijt per bakplaat). Bestrijk ze met los geklopt ei, waaraan wat zout is toegevoegd. Laat ze 60 minuten rijzen op kamertemperatuur of rijzen in een rijs-oven.
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Bestrijk de worstenbroodjes nogmaals met los geklopt ei en bak ze ongeveer 10 minuten (wellicht iets langer). Ik heb nadat ze 10 minuten hebben gebakken de bakplaat omgedraaid en toen nog 4 minuten afgebakken.