Appelfleurtje met abrikoos en spijsroom

Volgens het recept kan deze taart niet mislukken. Maar ik heb deze taart toch wel een paar keer moeten bakken, voordat ik de juiste bloem had voor dit recept.

Benodigdheden

Sloffendeeg

  • 180 gram boter (+ extra om in te vetten)
  • 180 gram lichte basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • 250 gram Zeeuwse bloem (of patentbloem)
  • 5 gram bakpoeder
  • 3 gram zout (= 1/2 theelepel)
  • 1/2 citroen (rasp)

Amandelspijs

  • 43 gram amandelmeel
  • 43 gram suiker
  • 1 theelepel citroensap
  • 14 gram ei

Spijsroom

  • 100 gram amandelspijs
  • 100 gram banketbakkersroom (of vanillevla)

Vulling

  • 2 tot 3 grote appels (jonagold, goudrenet)
  • 100 gram abrikozen (vers of uit blik)
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel kaneel

Garnering

  • potje abrikozenjam om te bestrijken
  • poedersuiker om te bestuiven

Extra

  • Springvorm van 24 cm doorsnede

Bereiding

Meng de boter met de basterdsuiker en de eidooier. Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg dit samen met het zout en de citroenrasp toe. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg en laat het een uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een springvorm in met boter. 

Rol het deeg uit tot ongeveer 10 mm dikte en snijd een plak uit die iets groter is dan de springvorm (ongeveer 28 cm doorsnede). Leg de plak in de springvorm, zodat de randen van het deeg iets omhoog staan en er een kuil in het midden ontstaat. Zorg ervoor dat het deeg niet tot aan de bovenrand komt, het gaat nog rijzen in de oven!

Kneed beetje bij beetje de banketbakkersroom door de amandelspijs. Doe dit niet in een keer, anders ontstaan er klontjes die je er lastig uit krijgt.

Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels en abrikozen in grove blokjes en meng hier de suiker en de kaneel door. De hoeveelheid suiker voor bij het appelmengsel is een indicatie. Je kunt de hoeveelheid aanpassen naar eigen smaak.

Verdeel met een lepel een laagje spijsroom over de bodem. Zorg dat je ongeveer 1,5 cm bij de rand vandaan blijft. Verdeel dan het appelmengsel over de bodem. Zorg ervoor dat er een flinke hoeveelheid van het appelmengsel op de bodem ligt, want de appels en abrikozen zullen tijdens het bakken behoorlijk slinken. Bak de appeltaart in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart volledig afkoelen en verwijder daarna de rand van de springvorm.

Verhit een paar eetlepels abrikozenjam met wat water en bestrijk de bovenkant van de taart hiermee (niet de deegrand). Bestuif de rand met wat poedersuiker door middel van een zeef.

Bewaar de taart op een koele plek buiten de koelkast in een taartdoos.


Bron: http://www.hansbakt.nl/2018/05/21/appelfleurtje-met-abrikoos-en-spijsroom/